Oneerlijke concurrentie? of juist niet.

Geplaatst op Geupdate op

Over Airbnb

In 2008 werd Airbnb opgericht door Nathan Blecharczyk en Brian Chesky en Joe Gebia. Airbnb wordt gezien als een marktplaats met verschillende en unieke locaties over de hele wereld. Iedereen kan zijn huis aanbieden als vakantiehuis, maar tegelijkertijd ook een vakantiehuis van een ander huren. Wanneer je een huis verhuurd kan aangegeven worden in welke periode het beschikbaar is. Doordat het mogelijk is je eigen huis te verkopen, ontvang je zelf geld terwijl je op vakantie bent in een huis van een ander. Op dit moment wordt al in meer dan 33.000 steden gebruik gemaakt van Airbnb verspreid over 192 landen.

Airbnb

Concurrentie
Maar is het aanbieden/verhuren van particuliere huizen op Airbnb nou oneerlijke concurrentie tegenover de hotelbranche? Als hoteleigenaar wordt verwacht dat je jezelf houdt aan verschillende voorschriften en eisen zoals toeristenbelasting, brandveiligheid- en hygiëne voorschriften. Terwijl particulieren deze verplichtingen niet hebben, waardoor de kosten voor de verhuur lager zijn en waardoor ook overheden inkomsten mislopen.Wanneer wordt gekeken naar hotels en de particuliere accommodaties, zijn er wel degelijk verschillen te vinden. Buiten de verschillen in prijs tussen zowel de particulieren onderling als de hotels en beleidsvormen is de omgeving ook een belangrijk verschil. Een hoop hotels zijn vaak in het buitengebied van een grote stad gevestigd terwijl op Airbnb accommodaties worden aangeboden in de binnenstad. De reiziger is tegenwoordig niet meer op zoek naar een standaard hotel, maar wil een unieke ervaring beleven in bijvoorbeeld het centrum van een stad of in luxueuze buitenverblijven. Maar ook reizigers die opzoek zijn naar een bepaalde locatie met een bepaald verblijf.

Conclusie
Naar mijn mening heeft de opkomst van Airbnb.com een positieve invloed op de branche. Ik vind dat hotels teveel achterblijven in de ontwikkelingen van het internet en de mogelijkheden die dit bied. Airbnb speelt in op zowel de behoefte van de verhuurder als de huurder/reiziger, waardoor alle behoeftes worden bevredigd. Er wordt onderdak geboden aan mensen die op een bepaalde plaats iets willen huren en mensen die een tijd niet in hun huis aanwezig zijn kunnen dit verhuren. Zo kost een huis niet alleen maar geld, maar levert het ook nog wat op. Daarom vind ik dat het eerlijke concurrentie is en ik vind het goed dat de huurders niet gebonden zijn aan de hotelbranche.

 

Bronnen: geraadpleegd op 18-10-2013
http://www.elkedagvakantie.nl/index.php/2013/marktplaats-voor-unieke-ruimtes/
http://www.hotelierfocus.nl/2011/01/hotels-zitten-niet-in-de-hotel-business/
http://www.frankwatching.com/archive/2012/12/07/wat-de-retail-kan-leren-van-airbnb-collaboration-als-succesmodel/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s